توسط معاونت فرهنگی جهاددانشگاهی آذربایجان غربی؛

میزگرد "بررسی نقش مجامع بین المللی در جنایات استکبار جهانی از حرف تا عمل" در ارومیه برگزار شد

۲۱ آبان ۱۴۰۲ | ۱۰:۳۸ کد : ۶۴۶۷۷ فرهنگی
میزگرد "بررسی نقش مجامع بین المللی در جنایات استکبار جهانی از حرف تا عمل"  به همت معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی آذربایجان غربی برگزار شد.
میزگرد "بررسی نقش مجامع بین المللی در جنایات استکبار جهانی از حرف تا عمل" در ارومیه برگزار شد

به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی آذربایجان غربی؛ دکتر رضا نیکخواه، مدیرگروه حقوق دانشگاه ارومیه در این میزگرد با بیان اینکه معمولا در رسانه‌ها، حوادث فعلی غزه را با اوکراین مقایسه می کنند که این مقایسه قابل قبول نیست،افزود: هر دولتی برای مقابله با تهدیدهای نظامی خارجی، دارای ارتشی مستقل برای دفاع از خود است اما در غزه این توازن وجود ندارد؛ از یک طرف با رژیمی مواجهیم که تا بن دندان مسلح است و یکی از قویترین ارتشهای منطقه است و در مقابل فلسطین، ملتی، تحت محاصره است که نه ارتش مسلح و رسمی و نه توان دفاعی دارد، طبیعتاً ابعاد فاجعه در غزه بسیار دردناک‌تر بوده و قابل مقایسه با اوکراین نیست.

این عضو هیئت علمی دانشگاه ارومیه و استاد حقوق بین الملل اظهار کرد: در قضیه اوکراین دو دولت باهم وارد جنگ شدند در حالیکه در موضوع غزه یک ملت بدون سلاح، بدون دولت مرکزی با رژیم بسیار خشن و بی توجه به قواعد حقوقی و اخلاقی در نبرد است.

این دکتری حقوق بین الملل از دانشگاه استراسبورگ فرانسه اظهار کرد: در عالم حقوق و سیاست و عرصه جامعه بین‌المللی یک تقابل دائمی بین عدالت و سیاست یا در واقع بین حقوق و سیاست وجود دارد و در این تقابل علی رغم اینکه تمام صاحبنظران و بشردوستان تلاش کردند سازوکارهایی ایجاد کنند تا بتوان سیاست بین المللی مبتنی بر منافع ملی، با حقوق و عدالت مهار شود، اما علیرغم تلاشها، تابه امروز این امر میسر نشده است.

وی با بیان اینکه اقداماتی که رژیم صهیونیستی در غزه انجام می‌دهد، از لحاظ حقوق بین‌المللی از اواخر قرن نوزدهم میلادی در کنوانسیونهای مختلف محکوم و ممنوع شده است،اظهار کرد:با وجود اینکه سازوکارهای حقوقی و کیفری برای محاکمه کسانی که دست به این جنایات می‌زنند ایجاد شده است اما سازوکارهای موجود در حقوق بین‌الملل، براساس منافع برخی کشورها و زمانی که بین عدالت و سیاست به تضاد می‌رسیم، ناکارآمد و بی اثر می‌شود.

مجامع بین المللی معمولا زمانی کارآمد هستند که کشورها با هم اتفاق نظر داشته باشند

دکتر نیکخواه  ادامه داد: مجامع بین المللی معمولا زمانی کارآمد هستند که کشورها با هم اتفاق نظر داشته باشند، اما اگر بین کشورها اختلاف نظر وجود دارد، سازمان ملل کارآمد و تاثیر گذار نیست.

وی با اشاره به اینکه بعد از جنگ جهانی دوم همه امیدها در پیشگیری از حقوق جنگ و جنایات جنگی محدود شد و مسیرها نهایتا به شورای امنیت سازمان ملل محدود شد، گفت: طبق اصل هفتم منشور سازمان ملل متحد، اگر کشوری مورد تهاجم و حمله مسلحانه قرار گیرد،اصولا شورای امنیت باید به نمایندگی از جامعه ملل و جامعه جهانی در حمایت از کشور مورد تهاجم قرار گرفته، اقدام کند اما امروزه ساختار شورای امنیت به گونه‌ای است که عمده قدرت از ۵ قدرت این شورا، در معادله‌ای که با آن مواجه هستیم، اثر گذارند و حتی برخی از این قدرت‌ها خود موسس رژیم صهیونیستی بودند.

سیاست بین‌الملل امپریالیسم ایجاب می‌کند رژیم صهیونیستی تقویت شود

این استاد دانشگاه ادامه داد: کشور انگلیس صاحب حق وتو است و هر قطعنامه‌ای را می‌تواند وتو کند که خود موسس رژیم صهیونیستی است و ایالت متحده آمریکا اگرچه در تاسیس رژیم نقش کمی داشته ولی در حمایت و تقویت این رژیم بسیار نقش اساسی دارد.  لذا واقعیت این است که سیاست بین‌الملل امپریالیسم ایجاب می‌کند رژیم صهیونیستی تقویت شود و با انواع سیاست‌ها در قالب قدرت، جنگ، دیپلماسی سیاسی و دیپلماسی اقتصادی، بتدریج درصددند آرمان فلسطین را کمرنگ کرده و از بین ببرند.

این استاد حقوق بین الملل دانشگاه ارومیه با اشاره به نقش انگلیس و ایالات متحده در تاسیس و حمایت از رژیم صهیونیستی افزود: این دولت‌ها از تمامی توان خود در سازمان ملل استفاده کردند تا فشارها را برای رژیم صهیونیستی کاهش دهند و حتی اگر جامعه بین‌الملل اجازه می‌داد آمریکا در چارچوب سازمان ملل متحد به دنبال این بود که برای این رژیم مبانی ایجاد کند تا تهاجم گسترده ای علیه غزه انجام دهد اما واقعیت موجود نشان می‌دهد رژیم صهیونیستی قادر به حمله زمینی به لحاظ سیاسی به غزه نیست و وضعیت سیاسی بسیار متزلزلی دارد.

قضیه غزه باعث شد فراموش کردن دولت مستقل فلسطین، از بین برود

عضو هیات علمی دانشگاه ارومیه با بیان اینکه قضیه اخیر غزه را از این زاویه می‌توان مثبت تلقی کرد که باعث شد اقدامات غیرنظامی در باب مشروعیت زایی برای رژیم صهیونیستی و فراموش کردن دولت مستقل فلسطین، از بین برود، تصریح کرد: حتی دولت‌هایی که با دیپلماسی اقتصادی با رژیم صهیونیستی وارد رابطه شده بودند روابط خود را قطع کردند و در روابط دیپلماتیک سفرای خود را فراخوانده و یا از کشور خود اخراج کردند این تحولات نشان می‌دهد که تمامی تلاش‌هایی که طی ۷۰ سال اخیر در مشروعیت زایی برای رژیم صهیونیستی و فراموش کردن فلسطین انجام شده بود، همه نابود شد و امروزه به جرات میتوان گفت وجود کشور فلسطین یک واقعیت است که نمی‌شود، فراموش کرد.

اثرات اقدامات رژیم صهیونیستی در قالب کنوانسیون‌های مختلف برای سران این رژیم بسیار خطرناک خواهد بود

این استاد حقوق بین الملل تاکید کرد: اقداماتی که رژیم صهیونیستی انجام می‌دهد در قالب کنوانسیون‌های مختلف جنایات جنگی، جنایت علیه بشریت، نسل کشی وحملات کور علیه غیر نظامیان .... همگی قابلیت تعقیب دارد و اثرات این اقدامات در آینده برای سران این رژیم بسیار خطرناک خواهد بود و گریبان آنها را خواهد گرفت.

وی با بیان اینکه رژیم صهیونیستی تا به امروز اساسنامه و منشور کنوانسیون‌های بین‌المللی را به تصویب نرسانده که نشان دهنده بارز این است که این رژیم مقید به هیچ قوانین بین‌المللی نیست، افزود: اما در آینده سران رژیم صهیونیستی تحت محاکمه کیفری و بین المللی کنوانسیون‌های بین‌المللی قرار می‌گیرند که کابوسی برای سران و مقامات این رژیم خواهد بود.

دکتر نیکخواه گفت: طبق حقوق بین‌الملل اگر کشوری ایجاد شود باید مشروعیت زایی شود که تا به امروز این مشروعیت زایی، مشکل اساسی برای رژیم صهیونیستی بوده و تمامی حامیان رژیم در طول ۷۰ سال اخیر تلاش کردند تا این مشکل را حل کنند چون در غیر این صورت امکان ادامه حیات این رژیم میسر نیست و زوال آن قطعی خواهد بود.

طوفان الاقصی ادامه حیات سیاسی رژیم صهیونیستی را با مشکل مواجه کرد

عضو هیات علمی دانشگاه ارومیه تصریح کرد: رژیم صهیونیستی امیدوار بود علاوه بر سرمایه ای که در غرب برای خود اندوخته با نفوذ در بین کشورهای اسلامی نیز، مشروعیت پیدا کند اما با اقدامات اخیر و با حمله غافلگیر کننده نیروی مقاومت غزه در قالب طوفان الاقصی، مشروعیت زایی این رژیم در بین کشورهای اسلامی از بین رفت و این رژیم در ادامه حیات سیاسی خود با مشکل مواجه خواهد شد.

با عملیات طوفان الاقصی ضعف و زوال  رژیم صهیونیستی بیشتر نمایان شد

 وی ادامه داد: با این اقدامات رژیم غاصب،حتی دولتهای غیر اسلامی نیز توان حمایت‌های سابق خود را به لحاظ وجود فشار افکار عمومی جهانی از این رژیم نخواهند داشت و اگر این حمایت‌ها نباشد مشروعیت‌ این رژیم از بین می‌رود، ضعف و زوال این رژیم بیشتر نمایان شود.

سخنرانی اخیر رهبر حزب الله لبنان بسیار مدبرانه و سیاست ورزانه بود

دکتر نیکخواه در خصوص سخنرانی اخیر رهبر حزب الله و اثرات آن در سطح بین الملل، با بیان اینکه در عرصه سیاست بین الملل، سیاستمداران باید با توجه به اوضاع و شرایط موجود، اتخاذ موضع کنند، این سخنرانی و موضع گیری سید حسن نصر الله را بسیار مدبرانه و سیاست ورزانه توصیف کرد و گفت: در عرصه بین المللی دولت ایران،طلایه دار و پرچمدار حمایت سیاسی از فلسطین است و عده‌ای به دنبال این بودند که به نوعی با دادن ارتباط مستقیم بین ایران و حماس، این ابتکار عمل را از ایران بگیرند تا نشان دهند ایران ارتباط مستقیمی در موضوع غزه دارد و دیپلماسی فعال ایران را در هدایت جامعه بین‌الملل بر علیه رژیم را از بین ببرند.

این استاد حقوق بین الملل دانشگاه ارومیه با بیان اینکه ایران باید موضع و وضعیت فعلی دیپلماسی فعال خود را داشته باشد، ادامه داد: سخنرانی هوشمندانه سید حسن نصرالله، در دو موضع تثبیت وضعیت دیپلماتیک ایران در موضوع غزه و ایجاد شکاف عمیق در خصوص اختلاف بین رژیم صهیونیستی و آمریکا در نحوه برخورد با حماس و حمله نظامی به غزه یاری رسان بود.

وی ادامه داد: ورق برگشت و هجمه‌هایی که علیه ایران و جبهه مقاومت بود برعکس بر علیه رژیم صهیونیستی شد که این یک دستاورد بزرگ جنبش حماس در منطقه بود و این دستاورد هر چه پیش می رویم پررنگ‌تر می‌شود.

عضو هیئت علمی دانشگاه ارومیه در خصوص اقدامات و موضع کشورهای اسلامی و ایران در برابر رژیم صهیونیستی افزود: در حقوق بین الملل اقدامات علیه کشور در دو قالب کلی اقدامات با توسل به زور و اقدامات خارج از توسل به زور تقسیم بندی می شود که با توجه به وضعیت فعلی منطقه و تصمیمات اتخاذی مقامات کشور به رهبری امام خامنه ای، اقدامات اصولاً در قالب غیر از توسل به زور در حال انجام است.

طی دو هفته اخیر، سیر نزولی عجیبی در بحث مشروعیت زایی رژیم اشغلگر قدس اتفاق افتاده است

دکتر نیکخواه با بیان اینکه زوال رژیم صهیونیستی ابعاد مختلفی دارد که یک بعد آن نظامی است اما امروزه اقدامات کشورهای اسلامی و ایران علیه رژیم صهیونیستی در قالب اقدامات غیرنظامی است، گفت: مهمترین مسئله این است که بتوانیم جلوی مشروعیت زایی برای این رژیم را بگیریم و از سیر صعودی به سیر نزولی برسانیم که طی دو هفته اخیر، سیر نزولی عجیبی در بحث مشروعیت زایی این رژیم اتفاق افتاده و کشورهای اسلامی و ایران باید این سیاست را دنبال کنند.

اولویت اصلی کشورهای اسلامی در حمایت از فلسطین باید اقدامات سیاسی و اقتصادی باشد

دکتر نیکخواه ادامه داد: اگر رژیم صهیونیستی نتواند در مجامع بین المللی مشروعیت پیدا کند، محکوم به زوال خواهد بود لذا اقدامات کشورهای اسلامی و ایران بایستی عمدتا با اولویت اقدامات سیاسی و اقتصادی دنبال شود .

وی در خصوص سرزمین‌های اشغالی فلسطین و افزودن مناطق بیشتر این سرزمین تحت مالکیت رژیم صهیونیستی افزود: طبق قطعنامه سازمان ملل متحد بسیاری از سرزمین‌هایی که رژیم صهیونیستی به غیر از غزه و کرانه باختری در اختیار دارد، باید تخلیه کند. اما چنانچه رژیم صهیونیستی قصد داشته باشد غزه را تصرف کند اینبار از لحاظ سیاسی در وضعیت دشواری قرار خواهد گرفت.

رژیم صهیونیستی از لحاظ نظامی در برابر جبهه مقاومت برگ برنده‌ای ندارد

دکتر نیکخواه با بیان اینکه رژیم صهیونیستی از لحاظ نظامی در برابر جبهه مقاومت برگ برنده‌ای ندارد چون در برابر یک گروه آزادی بخش و مقاومتی ایستاده که به هیچ وجه قادر به از بین بردن آن نیست، خاطر نشان کرد: در حقوق بین الملل، چنانچه کشوری به اشغال در بیاید جنبشهای آزادی خواه آن کشور می تواند در سایر کشورها به فعالیت و حیات خود ادامه دهد همانطور که در طول تاریخ و طی جنگ جهانی دوم و در فرانسه چنین اتفاقی افتاده است .

مدیرگروه حقوق دانشگاه ارومیه گفت: امیدها به بیداری ملت‌های غیر اسلامی بر علیه این رژیم منحوس و غیر مشروع شدت خواهد گرفت و نهایتاً منجر به از بین رفتن این رژیم منحوس و پذیرش یک دولت واحد مستقل در سرزمین فلسطین با دولت مسلمان به پایتختی قدس شریف خواهد شد.

ادامه این نشست به صورت پرسش و پاسخ بین دانشجویان و سخنران ادامه یافت.


نظر شما :