پیام رئیس جهاد دانشگاهی به پنجمین دوره همایش ملی حقوق شهروندی
به گزارش روابط عمومی جهاد دانشگاهی آذربایجان غربی متن پیام بدین شرح است:
از برگزاریِ پنجمین دوره همایش ملی حقوق شهروندی که در ادامه تلاشهای تبیینیِ جهاددانشگاهی استان آذربایجان غربی در این حوزه و با مشارکت ارزشمند مراکز علمی - دانشگاهی صورت گرفت، حق شناسی می کنم و امیدوارم نتایج علمی و نظری آن، علاوه بر نمایه سازی های مرسوم، به شکل نوآورانه به عرصه عمل نزدیک شود.
روابط انسانی به دور از عهدشکنی، ظلم، خیانت و تبعیض، اساس حقوق شهروندی است؛ پایه و کلیدواژه برنامه های اجتماعی نیز، زندگی مسالمت آمیز و عادلانه است. این ارتباطات، حول محور سلامت، کرامت انسانی، آزادی اندیشه و بیان، مشارکت در تعیین سرنوشت، زندگی با کیفیت، حریم خصوصی اشخاص، حق اعتراض و دادخواهی، دسترسی به امکانات و اطلاعات، شاکله مجموعه حقوقی را می سازد که نباید بر پایه دلخواه، تدوین و تفسیر شود؛ آداب و عادات مردم، فرهنگ و سنن، منبع مطمئنِ عدالت و استخراجِ مبانی برای تدوینِ حقوق بشر نیستند و در مقامِ عمل، نبودِ منبعِ مشترک، تفاسیرِ مختلف از حقوق را در پی خواهد داشت. اتفاقی که در دنیای معاصر مرسوم شده و مثلا دفاع صاحب حق در برابر غاصب و متجاوز، تروریسم تعبیر می شود؛ مصادیق در این باب، بسیار است و اگر بگوییم مُرفّه و نَدار، عدل را به طوری که میخواهند معنا میکنند، سخنی به گزاف نگفته ایم. موضوعِ مهمِ عدالت و حقوق باید بر مبنای استناد به منبعِ وحی، تفسیر شود؛ قرآن کریم به عنوان سندی که از جایگاه منبعِ وحی برای جامعه بشری مانده، حافظ حقوق بشر، منافع انسانی و انسجام جامعه جهانی بشری است؛ ما مفتخریم که قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران با اتصال به این منبعِ نورانی و توسطِ دین باوران، تدوین شده و ظرفیت های ارزشمندی از مجموعه اصول قانون اساسی و بندهای ذیل آن، پشتوانه تبیین و چگونگی عمل در موضوع حقوق شهروندی و انجامِ وظایف در حیطه تأدیه و استیفای حقوق افراد جامعه است.
حقوق شهروندی، موضوعی سهل و ممتنع است؛ کافیست برای درک پیچیدگیهای مباحث آن، در بابِ ارتباطات و تعاملات متنوع و متکثر گروه های مختلف جامعه از قبیل کودکان، زنان، جوانان کارمندان، کارآفرینان، اساتید، پژوهشگران، کارگران، بازاریان، مدیران اجرایی و... تأمل کنیم و دوایرِ حولِ نیازهای این افراد را از نظر بگذرانیم و البته به همه ابعاد و مختصات محیطی از جمله وقوع بحرانها که در این همایش نیز به درستی به نمونهای از آن، یعنی همهگیری ویروس کرونا اشاره شده، توجه کنیم.
با تمامی این اوصاف، روحِ کلی در تشریعِ قوانین و آنچه به عنوان حقوق شهروندی باید مدنظر قرار بگیرد این است که نباید حق کسی از بین برود و اگر حقی ضایع شد، بی اعتنائی و سکوت جایز نیست؛ این امر، مستلزم بررسیِ دقیق امکانات و نیازهای مردم و تبیین و ترویج رفتارِ کریمانه با آنهاست.
امید میرود با افزایش آگاهیها و سطح همکاری و تعاملات مراکز علمی، قوای سه گانه، مردم و به ویژه سازمان های مردم نهاد و تشکلهای پدیدآمده از متن مردم، شاهد استیفا و مراعات هرچه بیشتر و کیفی تر حقوق شهروندی در جامعه اسلامی مان باشیم.
در پایان مجدداً از فرهیختگان ارجمند، اساتید محترم حوزه و دانشگاه، دانشجویان عزیز و دستگاهها و نهادهایی که جهاد دانشگاهی را در برگزاری این همایش ملی یاری کردند، قدردانی می نمایم و توفیق همگان را از خداوند قادر متعال مسألت می نمایم.
حمیدرضا طیبی
رئیس جهاد دانشگاهی
نظر شما :